توجه ویژه به اعدامهای زندانیان با جرائم عمومی و اعدام زنان
بیش از ۱۲۰۰ تن از جمله زنان زندانی سیاسی، فعالان زنان و فعالان علیه اعدام از ۴۴ کشور جهان طی بیانیهای خواستار پایان دادن به اعدام زنان در ایران شدند. این بیانیه به امضای ۸ تن از زنان زندانی سیاسی از جمله زینب جلالیان، نرگس محمدی، گلرخ ایرایی، مریم سادات یحیوی، حورا نیک بخت، سکینه پروانه، مطهره گونهای و ویدا ربانی رسیده و همچنین به بیش از ۱۰۰ سازمان و شبکه فمنیستی بینالمللی، سازمانهای بینالمللی مخالف اعدام و حامی زندانیان ارسال شده و از آنها برای اقداماتی مشترک دعوت به عمل آمده است.
جمهوری اسلامی یکی از بزرگترین مجریان اعدام در جهان است. تنها در سال ۲۰۲۳ دستکم ۸۵۳ نفر از جمله ۲۴ زن و در سال ۲۰۲۴ دستکم ۹۳۸ نفر از جمله ۶ نوجوان و ۲۹ زن اعدام شدند و بسیاری دیگر در معرض خطر اعدام قرار دارند.
بیش از نیمی از تمام اعدامهای ثبتشده در ایران مربوط به متهمان مواد مخدر بوده است، که بیشتر آنها از جوامع به حاشیه رانده شده و آسیبپذیر بودهاند. بسیاری از زنان محکوم به اعدام از قربانیان خشونت شدید خانگی، ازدواج اجباری و کودکهمسری هستند.
اعدام چرخه بیعدالتی و نابرابری را تداوم میبخشد. خانوادههای قربانیان، که بسیاری از آنها زنان هستند، با هزینههای عاطفی و اجتماعی-اقتصادی ویرانگری روبرو میشوند. در حال حاضر دو زن زندانی سیاسی، پخشان عزیزی و وریشه مرادی نیز در معرض خطر جدی اعدام قرار دارند.
پیشنهادهایی به فعالان و سازمانهای غیرایرانی در راستای همبستگی برای لغو مجازات اعدام در ایران:
۱. به مسئولان جمهوری اسلامی ایران فشار بیاورید تا هرگونه برنامهای برای اجرای حکم اعدام پخشان عزیزی و وریشه مرادی را فورا متوقف، احکام اعدام آنها را لغو و آزادشان کنند. از جمله، با انتشار بیانیههای عمومی در اعتراض به خطر قریبالوقوع اعدام این دو زن زندانی سیاسی کُرد، جمهوری اسلامی ایران را به پاسخگویی وادار کنید. از مقامات جمهوری اسلامی ایران بخواهید که تمام احکام اعدام را لغو کنند.
۳. صدای زنان و افراد جامعه LGBTQIA+ را در برنامههایی که به رابطه بین خشونتهای مبتنی بر جنسیت و مجازات اعدام میپردازد، در مرکز توجه قرار دهید. در نظر داشته باشید که در ایران، بدون اینکه تجربه خشونت علیه زنان و سایر آسیبپذیریها در نظر گرفته شود، زنان به اعدام محکوم میشوند. در حالی که بسیاری از این زنان قربانی ازدواج کودکی و خشونت خانگی هستند و به جرم قتل همسرانشان به اعدام محکوم شدهاند.
۴. از فعالان فمینیست و فعالان ضداعدام ایرانی دعوت کنید تا در ابتکارات مشترک و برنامههای آموزشی بین المللی مشارکت کنند تا فضای همکاری برای تبادل دانش، به اشتراک گذاری تجربیات و برنامهریزی جمعی برای زندگی عاری از خشونت، اعدام و شکنجه فراهم شود.
۵. به حمایت از زنان ایرانی در مبارزاتشان علیه پدرسالاری، خشونت و سرکوب ادامه دهید. در کنار آنها به تجمعات و کارزارهای آنلاین بپیوندید تا از اعدام زنان زندانی سیاسی جلوگیری و برای لغو تمام اعدامها تلاش کنید.
۶. در هر فرصتی و به ویژه در رویدادهای بینالمللی که مقامات و نمایندگان جمهوری اسلامی ایران درباره پیشرفت حقوق زنان در ایران اطلاعات نادرست ارائه میدهند، آنها را در مورد آمار هشداردهنده اعدام زنان به پاسخگویی وادار کنید.